Använda WordPress för egen blogg eller e-butik

WordPress

WordPress är det mest populära innehållssystemet (CMS) som används för hemsidor på hela Internet.

I sin enklaste form ger det möjligheten att lägga upp en egen blogg eller hemsida. Med olika tillägg kan du få ut mycket mer och även driva en fullfjädrad e-butik med vad som beskrivs som WooCommerce.

Mjukvaran WordPress bör inte förväxlas med onlinetjänsten som finns på WordPress.com där du kan lägga upp en gratis blogg. Den funktionaliteten är klart begränsande men har fördelen att det kan vara helt gratis. Det rekommenderas dock inte som bas om du har lite högre ambitioner med din hemsida eller blogg. Den fristående mjukvaran som finns på WordPress.org är också gratis men kräver ett webbhotell som i sin tur kostar lite pengar – men är ett mycket bättre val där du har full kontroll.

När du kör WordPress själv på ett eget webbhotell du valt bestämmer du själv vilka tillägg du vill ha och kan anpassa designen fullt ut. Jag har tidigare nämnt hur du kan välja webbhotell för en blogg men om du vill driva e-butik bör du välja något lite mer kraftfullt. Det behöver inte vara dyrt utan ett webbhotellpaket som kostar ett par hundra kronor i månaden räcker ofta långt.

Om du vill jämföra webbhotell och lära dig mer om vad du ska välja kan du titta närmare på Alla Webbhotell som i detalj ger dig möjligheten till just detta.

43 % av webben använder WordPress, allt från hobbybloggar till de största webbplatserna för nyheter på nätet.

Om du har för avsikt att driva en webbplats som på något vis ska dra in pengar är WordPress med eget webbhotell att rekommendera. Eftersom du ofta kan uppgradera webbhotellspaketet vid behov behöver du heller inte välja de dyraste alternativen först.

Däremot är de billigaste webbhotellspaketen inte heller alltid rätt – speciellt om du tänkt köra en e-butik. E-butiker använder en hel del tillägg som ökar behovet på tillgängliga resurser med bildhantering för produkter m.m.

Välja webbhotell

För att kunna köra WordPress behöver du ett webbhotell som klarar systemkraven som listas för mjukvaran. WordPress bygger i grunden på PHP och MySQL vilket är de absolut vanligaste teknikerna för webbplatser och varför du nästan kan blunda och peka på ett webbhotell så kommer du välja något som fungerar.

En fördel är dock om du kan välja ett webbhotell med bra betyg och som ger dig bra hastigheter utan att det kostar skjortan. Det finns flera bra och billiga webbhotell att välja på som fungerar utmärkt för WordPress.

Nästan alla webbhotell erbjuder idag också gratis HTTPS där besökarna surfar säkert på din hemsida över en SSL-anslutning. Det är förvisso inget krav för WordPress men rekommenderas starkt av många skäl.

Installera och komma igång med WordPress

Om vi backar bandet 10-15 år var det betydligt svårare att installera en egen version av WordPress på ett webbhotell. Men mycket har hänt sedan dess och idag är det inte mycket svårare än att registrera ett gratiskonto i deras onlinetjänst.

Du kan fortfarande installera WordPress manuellt om du är intresserad av välja databas och andra ”nördiga” inställningar själv. Det är inte supersvårt och många webbhotell har guider för hur du gör detta.

Lättast är dock att använda sig av vad som beskrivs som en en-klicksinstallation av mjukvara. Oftast erbjuds en uppsjö av olika mjukvaror men här och nu är det WordPress som gäller. Du loggar då helt enkelt in i webbhotellets kontrollpanel, klickar på att installera WordPress och följer instruktionerna. Du kommer få välja inloggningsuppgifter som du önskar för att administrera bloggen/hemsidan och lite annan information. Sen är det klart och din WordPress-sida är klar att börja användas.

Precis som med all mjukvara så tar det lite tid att lära sig använda den. Men efter att du loggat in med ditt användarnamn som du valde vid installationen kan du börja konfigurera din sida med mer information, välja tema, installera tillägg o.s.v. I praktiken kan du börja blogga direkt genom att skriva ditt första inlägg.

Linser eller sportglasögon?

Har du synfel precis som jag och vill inte sluta idrotta eller utöva någon sport eller aktivitet? I så fall är linser eller sportglasögon förmodligen det bästa valet för dig.

Jag har länge själv använt mig av linser när jag tränat och det fungerar väldigt bra för mig även om jag haft perioder när linserna inneburit problem för mig.

Man kan givetvis säga mycket positivt om linser men oavsett hur bra linser du har så är det en påfrestning för ögat och det kan faktiskt leda till en del problem. Jag har själv haft några ögoninflammationer genom åren och då är jag ändå extremt noga med hygienen så det kan absolut hända även den bästa om du frågar mig 🙂

Tyvärr har detta inneburit för mig att jag i perioder behövt träna utan linser och valet har då hamnat på mina vanliga glasögon vilket knappast är ett optimalt val. De har en tendens att börja glida när jag svettas och fungerar inte så bra alls.

Jag har funderat på att köpa sportglasögon med styrka som jag kan använda och på så sätt även dra ner på användningen av linser. Vid styrketräning har jag t.ex. inget behov av linser egentligen medan vanliga glasögon fortfarande inte känns bra.

Linser är förvisso det jag kommer använda mest men skadar so sagt inte att dra ner på användningen och låta ögonen vila från linser mer. Det minskar risken för problem som kan uppstå vid linsanvändning.

Det finns även snygga sportglasögon med styrka som fungerar bra i löpning och många andra konditionsidrotter.

Mäklare ser lägre priser på marknaden

Under väldigt lång tid har bostadsmarknaden definierats som säljarens marknad. Bostäder och hus har ökat i värde och man har ofta fått långt mycket mer betalt än vad man själv betalade för samma bostad tidigare.

Detta är något som även gjort att fler kunnat utöka till dyrare och finare boende men nu verkar det som att det håller på att vända eller kanske redan har vänt. Under ett tag nu har det varit svårare att sälja sin bostad och säljaren har ofta fått nöja sig med att få lite lägre betalt än vad man kanske hade hoppats på.

En stor anledning till det mer orolig läget är att det finns fler bostäder till salu än motsvarande period förra året. Det innebär att köparen har fler alternativ och inte behöver gå in lika hårt i budgivningen som tidigare. Det innebär också att färre spekulanter tittar på objektet och således färre som är med i budgivningen från första början.

Dessa förändringar rapporterades förra månaden i Expressen där mäklare gick ut och sa att säljare måste acceptera lägre priser nu. Läget har helt enkelt förändrats och det backas upp av data från Booli som drivs av SBAB.

Att fler objekt blir tillgängliga kan delvis ses till nyproduktionen av bostäder men är heller inget dåligt då tillgången på bostäder i Sverige generellt sätt är dålig. Bostadsköer för hyresrätter är på många håll flera år och att köpa bostad efter gymnasiet ses som nästan omöjligt. En konsekvens av bostadsbristen har varit att man letat bostäder till priser man kanske inte annars velat lägga vilket har trissat upp priserna överlag. Och kanske kan vi nu se att bostadspriserna stabiliseras eller sjunker något.

En stor kostnad när man säljer en bostad är mäklarkostnaderna. Även om långt ifrån alla mäklare lever ett lyxliv så ger en bra försäljning en bra provision och mer än hälften av alla mäklare har en lön som baseras helt och hållet på provision. De vill alltså sälja objekt så snabbt som möjligt och till så högt pris som möjligt vilket gynnar säljarna.

Mäklare som yrke är ett yrke med potential för den som vill lägga arbetstiden och kraften men knappast lätt för den som vill ha ett vanligt 8-17 jobb. Det blir tydligt när man läser hur di.se rapporterar om yrket, vilka löner där finns och hur mäklarna egentligen har det.

De lägre priserna på bostäder och att det är fler spekulanter som gör det svårare att sälja är alltså knappast något som gynnar mäklarna utan ger dem mer jobb.

Står man inför valet att sälja sin bostad bör man även överväga vilken mäklare man ska sälja. Att betala 50 000 kronor extra för en mäklare kan vara värt det om denne mäklare kan öka priset med mycket mer än den extra provisionen. Däremot är det väldigt svårt att välja rätt mäklare och det finns en hel del att ta hänsyn till för att hitta det mest optimala.

Är du ute efter att sälja din bostad snart så bör du kanske se dig om för en bra mäklare och då bör du spana in denna hemsidan som har flera bra tips på hur du hittar den bästa mäklaren och som även går igenom deras provision och hur mycket en mäklare faktiskt kostar.

Det hjälper ofta mycket om man hittar en mäklare som är duktig på det område man befinner sig i. I mindre städer kan en mäklare ofta vara duktig på hela staden och kanske även intilliggande byar men för storstäderna är det inte så självklart.

Jag hoppas inte jag behöver sälja min bostad snart för jag tycker marknaden verkar vara väldigt ostadig och man tar en viss risk att ge sig in i leken då. Jag vågar inte spekulera i hur bostadsmarknaden kommer utveckla sig men jag misstänker att det inte kommer fortsätta uppåt som det gjort under så lång tid.

Vi klarade finanskrisen bra, reporäntan har varit löjligt låg och det har gått bra för Sverige samtidigt som tillgången på bostäder varit stram. Nu ser detta ut att vända så ska helt klart bli intressant att följa vad som faktiskt händer.

Black Week

Black Week har dragit igång och det verkar som hela den svenska e-handeln börjat satsa på att göra Black Friday till en mer utdragen process.

Tidigare har det varit Fredag och följt av erbjudanden under helgen och som på månaden lösts av med Cyber Monday.

Men nu verkar det som många butiker kör en Black Week vilket gör att novembers stora rea är större än mellandagsrean.

Lycka till alla som jagar specifika saker till superpriser!

Fotbollsligorna i Europa

Har du dålig koll på fotbollsligorna i Europa? Har du funderat över vad varje lands liga heter och hur bra respektive liga egentligen är? Här går jag igenom Europas största fotbollsligor och hur UEFA värderar dem.

UEFA sammanställer varje år ett värde för respektive land hur bra fotbollslagen varit och hur bra de står sig internationellt. Detta värde baseras på de senaste fem säsongerna och hur bra lagen presterat i Champions League samt Europa League. Detta kallas för Uefa-koefficient och det finns olika värden för ligorna och landslagen samt mellan damer och herrar.

La Liga – Spanien

Den spanska fotbollsligan heter La Liga och Spanien är det det land som dominerar inom ligafotbollen. Spanien är det land som historiskt lyckats bäst inom Champions League med totalt 17 vinster och även det land som vann senaste Champions League med laget Real Madrid.

Topplagen inom Spanien är väl kanske främst Real Madrid och Barcelona som står sig väldigt bra internationellt. Men även Valencia och Atlético Madrid är två stora och bra fotbollslag.

Spanien har koefficientvärdet 105.7 för årets Champions League och får delta med 4 lag.

Bundesliga – Tyskland

Den tyska fotbollsligan heter Bundesliga och enligt Uefas lista den näst bäst ligan i Europa just nu. Tyskarna har mätt i antal vinster i Champions League endast vunnit totalt 7 finaler vilket gör att de hamnar på fjärde plats där. Fem av dessa vinter har topplaget Bayern München fixat.

Topplagen i Bundesliga är främst Bayern München, Hamburg, Borussia Dortmund och  Werder Bremen.

Tyskland har koefficientvärdet 80.1 inför årets Champions League och får delta med 4 lag.

Premier League – England

Den engelska ligan heter Premier League och är kanske den mest kända fotbollsligan i världen. Trots detta rankas Englands bästa fotbollsliga inte först utan trea i Europa. De har vunnit Champions League hela 12 gånger genom åren där Liverpool följt av Manchester United varit de mest framgångsrika.

Det finns många topplag i Premier League och förutom de två ovannämnda så finner du Chelsea, Tottenham, Manchester City och Arsenal.

England har koefficientvärdet 76.2 inför årets Champions League och är det sista landet med 4 platser.

Serie A – Italien

Italienska fotbollsligan Serie A är en annan välkänd fotbollsliga som varit gigantiskt stort under många år. Fotbollskulturen där är väldigt stor precis som det är i många av länderna ovan. Italien har precis som England lyckats knipa vinsten i Champions League hela 12 gånger där Milan med 7 segrar endast slås av spanska real Madrid.

Topplagen i Italienska Serie A är många men förutom Milan så finner du Inter, Juventus, Florentina, Roma, Napoli och många fler.

Italien har koefficientvärdet 70.4 och får delta med 3 lag i Champions League.

Övriga länders ligor och ranking

  • Portugal – 53
  • Frankrike – 52.7
  • Ryssland – 51
  • Ukraina – 44.8
  • Belgien – 40
  • Nederländerna – 35.5
  • Turkiet – 34.6

Sveriges Allsvenskan hittar man på plats 21 med 19.875 i koefficientvärde och vi får bara delta med 1 lag vilket innebär att vinnaren i Allsvenskan får en chans att kvala. Malmö FF har de senaste åren presterar relativt bra och vunnit några kvalmatcher. De tog sig t.o.m. vidare till gruppspelet i Champions League två år i raken vilket gjort att Malmö FF idag är en av Sveriges rikaste fotbollsklubbar då det genererar en hel del pengar.

Malmö FF är också det lag som historiskt tagit sig längst i Champions League av alla svenska lag vilket var till final 1979. Vill du läsa mer om Champions League eller någon av de Europeiska fotbollsligorna så bör du besöka www.bollbloggen.se som täcker allt som händer.

Välja webbhotell för en egen blogg

Webbhotell för WordPressDet finns idag ganska många gratistjänster för att lägga upp en egen blogg och flera har utvecklats till riktigt bra tjänster. Men vill man börja skriva på en seriös nivå och bygga upp något som på sikt kan bli riktigt bra så bör man fundera på att skaffa ett eget domännamn och ett webbhotell.

Om du väljer att betala för ett webbhotell så installerar du förslagsvis mjukvaran WordPress direkt på webbhotell och får på så sätt också full kontroll över din blogg. Du kan installera några av de tiotusentals plugins som finns tillgängliga och välja mellan enormt stora bibliotek av teman. Du kan t.o.m. göra ett helt eget tema och ha full kontroll över allt!

En stor fördel idag är att webbhotell inte behöver vara speciellt dyrt och det finns flera bra svenska webbhotell att välja mellan för den som vill det. För runt 500 kr / år får du ett helt okej webbhotell och sen tillkommer endast domänkostnaden som ligger på ca 120 kr / år. Om du jobbar aktivt med att skriva bra blogginlägg och du vet att du har läsare så kan du rätt snabbt tjäna in dessa pengar på lite reklam om du vill det.

WordPress är gratis att använda och finns även som en gratistjänst där du kan registrera din blogg på deras servrar. Problemet är att om du vill ha eget domännamn så kostar den servicen inte långt ifrån vad ett eget webbhotell kostar och då får du ändå inte samma kontroll därför är det bättre att satsa på ett eget webbhotell och installera WordPress där istället.

Du behöver inte vara någon programmerare, webbutvecklare eller IT-expert för att lyckas med detta. Webbhotellen hjälper dig och ser till så ditt domännamn är kopplat till ditt webbhotell och genom kontrollpanelen som du enkelt loggar in till kan du med ett par enkla knapptryckningar installera WordPress på ditt webbhotellskonto. Förr var man tvungen att själv sätta upp MySQL-databas, ladda upp WordPress med FTP o.s.v. men idag går det alltså att göra blixtsnabbt från kontrollpanelen utan någon kunskap alls.

Om du vill sätta upp en egen blogg på ett webbhotell men har funderingar, släng iväg någon kommentar här nedanför så ska jag hjälpa dig med det du undrar över.

Söka jobb – några snabba tips som hjälper

Att söka jobb är inte enkelt och ju fortare du förstår det desto bättre kommer det att vara. I många fall kan det krävs att man lägger ner tid och själ i att lyckas få ett jobb och det är bättre att gå in med den inställningen för det gör att du antagligen lyckas få jobbet fortare och du kommer även vara mer uthållig och klara av fler motgångar.

Jag har här samlat lite tips som kan vara bra att känna till för dig som tänkt söka jobb. Kanske är de självklara för dig, kanske kan något hjälpa dig att lyckas bättre.

1. Börja i god tid

Om du studerar så finns det dem som väntar tills efter examen eller precis innan för att söka jobb. Men det är ingen dum idé att börja söka långt innan det.

En stor anledning till att det lätt blir så är att utbildningar pratar om stor chans att få jobb efter utbildningen och att man får en fot in på en arbetsplats genom praktik/LIA. Men det är ingen garanti att man får ett jobb där efter utbildningen så därför är det ingen dum idé att börja söka ännu tidigare.

Om du tar examen till sommaren kan du egentligen börja leta efter jobb redan efter Påsk.

Detta gäller även om du redan har ett arbete. Om du är beroende av en anställning så säg inte upp dig förrän du fått ett jobb och berätta inte att du söker jobb. Det gäller inte bara för chefen utan även för kollegor då ett sådant ämne snabbt sprider sig.

2. Leta jobb online

Att använda sig av hemsidor som riktar in sig på lista lediga tjänster kan vara ett självklart sätt att söka jobb. Dessa jobb kommer dock sökas av många och det konkurrensen kommer ofta vara ganska hög.

Det finns en hel del bra hemsidor för detta och en del är även bra då de sammanställer platsannonser från flera ställen på en hemsida. Här är några hemsidor du bör spana in.

3. Leta upp företag själv

Detta är ett väldigt underskattat sätt att söka jobb på och som många missar. Det handlar egentligen om att vara kreativ här och ta steget längre och förstå hur situationen ofta ser ut.

Att anställa någon kan vara en dryg process med att lägga upp platsannons, intervjua massa sökande o.s.v. Det är tid många företag inte känner att det har så de väntar med det tills det verkligen skriker. Genom att ta första steget så ger du företagen chansen att slippa hela processen och du står där kanske utan konkurrens.

Leta därför upp företag som du vill jobba på eller som du kan tänka dig jobba på. Gör research på företaget och skicka in din ansökan med personligt brev och cv. Om det företaget vill anställa har de en ypperlig chans nu och du kan ganska enkelt framstå som en enastående kandidat om all konkurrens försvinner.

4. Bemästra din jobbansökan

Att ha ett riktigt bra personligt brev och CV gör att du sticker ut ur mängden och oavsett om du ansöker en tjänst som nästan ingen annan söker eller om du slåss med många så är det gynnsamt att ha fixat denna biten.

Utan att gå in för mycket på detalj så finns det en hel del tips att fånga upp online om du letar. Jag skulle även rekommendera att du tittar på mallar för CV och även läser exempel på personliga brev för att få en uppfattning om hur andra har gjort.

Bygga sin egen soffa med modulsoffa

Det är inte så vanligt att man känner att man måste bygga sin egen soffa och designa utformningen av den då standardmodeller helt enkelt inte är optimala, men så är det i vår familjeägda stuga i fjällen.

Vi har egentligen bara ett ställe där vi kan sätta en soffa och det utrymmet är som en fördjupning med 3,5 m i bredd. Det går utmärkt att sätta in en soffa där då även ganska stora soffor brukar vara mindre än den bredden, men det är ändå inte optimalt.

Anledningen till varför det inte är optimalt är för att vi är så många som ofta är där samtidigt så det räcker inte att soffa endast rymmer 4-5 personer utan vi vill kunna få plats med 7-8 personer och sen kunna kombinera det med sittpuffar, pallar eller något annat så ännu fler kan få plats vid behov.

Vi behöver alltså en U-soffa men eftersom dessa ofta är ganska korta om man tittar på färdiga modeller så är en modulsoffa där vi får full kontroll på designen det bästa alternativet. Vi kan då låta soffa följa ena väggen neråt och vika av som en hörnsoffa för att sedan vika tillbaka utåt med en divan eller öppet avslut.

I mitten har vi valt att placera ett ganska smalt men avlångt soffbord och resultatet har blivit riktigt bra. Tyvärr saknar jag bilder då jag inte tog någon när jag var där i julas och hjälpte till att montera in det medan man njöt av några dagars skidåkning (i de få backar som då var öppna). Bilden ovan är dock väldigt likt resultatet och är en skärmdump av onlineverktyget där man bygger sin egna soffa.

Så om ni har en annorlunda design på ert vardagsrum eller om ni helt enkelt som vi också vill ha sittplatser till många så ta en titt på modulsoffor.

VR – Årets julklapp 2016

VR (Virtuell Verklighet) blev årets julklapp vilket dels kanske var väntat med tanke på att det är 2016 som produkterna på riktigt nådde marknaden. På bilden ovan syns HTC Vive vilket är en av toppmodellerna att välja mellan.

VR uppnås genom att du placerar en skärm framför ögonen som levererar två olika bilder till ögonen precis som varje öga på riktigt har två olika men ändå lika perspektiv. Genom att att göra detta får hjärnan upplevelsen att man befinner sig på plats.

Genom att röra huvudet så känner sensorer av detta som ändrar bilden efter det. Detta gör att man kan titta runtomkring sig bara genom att använda huvudet vilket i t.ex. ett datorspel hade krävt att man använde datormusen, tangentbordet eller en handkontroll.

Det är ingen tvekan om att VR är här för att stanna och det är inte bara inom nöje som VR kan vara väldigt värdefullt. Föreställ dig själv inom utbildning att du kan gå nära något, inspektera det från olika håll och även ta bort lager och delar för att lättare se vad som faktiskt händer. Detta skulle vara lika effektivt för läkare som för en bilmekaniker.

Jag tycker VR är häftigt och om du inte provat Vive så har du i mitt tycke inte riktigt provat bra VR och bör inte vara fördomsfull.

De billingsgate VR-lösningarna är att man köper ett skal för sin mobiltelefon som placeras framför ögonen. Detta är dock inte ens i närheten av vad ”riktig VR” uppnår.

Om tekniken är för långsam på att reagera på rörelse och uppdatera bilden så får du t.ex. eftersläpningar i rörelser mot vad du ser och detta ger snabbt en illamåendekänsla vilket påminner om att känna sig åksjuk.

Löparklocka till mig själv i julklapp

Jag måste komma igång med min träning och bränna av julgodiset nu efter nyår. Jag blev lite skadad när jag löptränade i somras och kom aldrig riktigt igång igen efter det och nu känner jag att höstens och julens godis har lämnat sina spår 🙂

Jag tycker det är rätt mysigt att ha löpning som träningsform och jag gör det inte så extremt utan jag glider ut på 8-15 km och älskar att göra detta under sommarhalvåret. Men det är också kul att utvecklas och det skadar inte att ha ett och annat lopp att se fram emot.

För att ta mig dit känner jag att jag nu vill ha en löparklocka för att förbättra mina möjligheter. Det kommer ge mig tydlig information om mina framsteg och det blir enkelt att se tillbaka på hur flitig jag varit med träningen eftersom den i praktiskt tagit gör en träningsdagbok åt en.

En bra löparklocka kommer även kunna hjälpa mig med min återhämtning de gånger jag springer lite tuffare eller längre. Att ge sig på träningen för snabbt ökar bara skaderisken och det vet jag ju att jag inte vill råka ut för. Även om det är en kort rehab tid så kan det bli trögt att komma igång igen.

Fenix 3 HR från Garmin är nog den klockan jag kommer välja. Snygg och funktionell för så väl löpning som cykling.

Jag har dock länge varit sugen på att börja cykla och använda det som en träningsform. Jag vet med mig att jag hade verkligen älskat möjligheten att kunna ta mig igenom större landskap på ett och samma träningspass vilket kan vara svårt med löpningen. När man springer kommer man inte så långt och en runda som ska ta en tillbaka till utgångspunkten bjuder helt enkelt inte på så stor variation som cykling kan göra.

Jag har tänkt köpa en bra racercykel som passar mig som nybörjare men som samtidigt är bra nog att utvecklas ett bra tag på. Jag vill ju även att min träningsklocka helt enkelt ska passa bra där med så att köpa en renodlad löparklocka ska jag nog undvika.

Jag har tittat runt lite och Garmin Forerunner 630 verkade intressant och kan fungera även för cykling om jag förstår det rätt men jag kommer nog välja Garmin Fenix 3 HR. Den har inbyggd pulsmätning vid handleden vilket ska fungera bra för så väl cykling som för löpning.

En anledning varför jag föll just på Fenix 3 är att den känns riktigt bra och verkar vara komplett samtidigt som jag tycker att det mer ser ut som en vanlig sportig klocka än många andra löparklockor. Blir nog en beställning nu inför jul eller i mellandagarna så jag kan få den lagom till januari.

Låna pengar för att shoppa på Black Friday

Hösten har börjat komma och mina tankar på Black Friday har redan börjat komma. Det är förvisso två månader kvar innan denna storhelg och med extrema priser når oss men det är ändå värt att börja tänka på det nu. Jag ska t.ex. redan nu börja avsätta extra pengar för lönen om det är så att det dyker upp något jag vill ha.

Förra året pratade jag med en vän som valde att låna pengar för att kunna handla prissänkta varor på Black Friday. Han berättade att han hade tagit SMS Lån för att kunna shoppa extra mycket under denna storhelg. När jag först hörde tyckte jag att han var helt galen men det skulle visa sig att det inte var så dumt som jag först trodde.

Givetvis vill jag börja med att säga att det är bättre att kunna spara ihop pengar än att låna pengar för att handla. Men om man ”måste” handla och inte har pengar så är inte SMS Lån så dumt som jag först trodde, i alla fall inte om man har ett jobb så att man kan betala tillbaka lånet efter en månad eller två (beroende på hur lång löptid man har).

Han hade nämligen valt att ta flera lån från olika aktörer där han ännu inte var kund vilket innebar att han kunde nyttja deras erbjudande om att få låna pengar ”gratis” första gången. Vid nästkommande lön betalade han sedan tillbaka de 6000 kr jag tror det var han lånade totalt. Det var någon aviavgift han rök på annars var det inte mer än så han fick betala för SMS-lånen.

Jag blev ganska imponerad av hans lösning även om det inte går att göra allt för många gånger och det gäller att vara vaksam så man inte missat något i avtalen. Men annars var det relativt genialiskt då hade passade på att handla en hel del julklappar på Black Friday vilket han då slapp göra under December. Om du ska försöka dig på samma sak så var noga med att det blir en bra deal för dig och se till så att du jämför smslån online innan så du har koll på långivarna och bankerna.

Siktet inställt på London i sommar

I juni drar fotbolls-em igång och lagom till Midsommarafton kommer varenda gruppspelsmatch att vara avklarad. På Midsommardagen kommer sedan slutspelet att dra igång med de första åttondelsfinalerna.

UEFA_Euro_2016_Logo.svgJag funderar starkt på att boka in en resa till London efter midsommar och njuta av en av Europas största och fartfyllda städer. Det är en perfekt tid att befinna sig på andra sidan Engelska kanalen då fotbolls-em hålls i Frankrike. England är ju fotbollstokiga så det lär vara bra tryck på många barer och pubar under denna tid vilket lär bjuda på många trevliga kvällar. Komplett information om speldagar hittar du här.

Sen är det väl högst tveksamt om Sverige lyckas ta sig vidare från gruppspelet. Jag tror vi kan sluta på en tredjeplats och det skulle nog krävas att det var Italien som skänkte bort sin plats till oss om vi ens skulle ha en chans att ta oss vidare. Oavsett tycker jag det är roligt att följa de större fotbollsevenemangen som EM och VM.

London är ju en fantastisk stad också och jag har inte varit där själv ännu. Där är mycket från dess historia som jag skulle vilja fördjupa mig i och många platser att njuta av som man annars bara reflekterat över när man sett bilder, läst en bok eller tittat på TV eller film.

Boendet kan bli ett problem. Jag har tittat runt lite på hotell i London och många är ju redan fullbokade eftersom man är så pass sent på det som jag är nu. Men det verkar ändå finnas ett och annat trevligt hotell och jag behöver inte bo mitt i smeten känner jag utan jag har inga problem att ta tunnelbana eller taxi hem till hotellet på kvällen.

Shoppa kläder billigt med rabattkod hos Zalando

zalandoHela titeln låter som något som skulle vara taget från en reklamfilm. Men faktum är att jag inte kunde skriva den på ett bättre sätt utan att förmedla något annat.

Ni känner säkert till e-butiken Zalando som är gigantiskt stora i bl.a. Sverige på kläder och en mängd andra produkter. Jag som tänkt köpa lite nya träningskläder tycker ju att det är fantastiskt att man kan handla allt online till ett lägre pris och dessutom dra bort ytterligare lite av priset med hjälp av en rabattkod.

Zalando är en rätt trevlig butik faktiskt då de även har lite roligare prylar än bara kläder. Jag syftar på de träningsklockor/pulsklockor som jag tittat närmare på och som jag tror kan förbättra min träning ytterligare. Om jag kan få ner priset ytterligare med hjälp av rabattkoder är det ju bara klockrent.

Ett problem jag dock märkt när man jagar rabattkoder är att alla inte verkar stämma eller vara aktuella. Vissa rabattkoder fungerar att kombinera med andra medan de flesta bara fungerar om de används vid separata beställningar.

Mitt tips om du ska göra en större beställning är att hitta en bra Zalando rabattkod och se även till att den fungerar och är aktuell.

VR (Virtuell Verklighet) blir årets stora genombrott 2016

VRUnder 2015 fick vi se de första varianterna av VR når konsumenter. Dels kom Oculus Rift ut med sin första konsumentversion men även enklare modeller där man t.ex. sätter fast mobiltelefonen i för att få VR genom den.

2016 kommer dock bli det stora året där det slår igenom på riktigt. VR precis som allt annat begränsas inte bara av tekniken utan om utbudet. Hur bra är t.ex. en 3D-TV eller en 4K-TV om där inte finns material.

Däremot kommer det komma en hel del nya produkter. Det är inte omöjligt att Oculus visar upp ytterligare en förbättrad modell och Sony är på väg att få ut sin till Playstation. Det kommer dock inte bli året då alla hem köper en men kanske blir det årets julklapp 2016.

Det ska bli intressant att följa och även VR börjar för underhållning tror jag inte det slutar där. Att använda VR för utbildning eller i branscher som medicin och forskning tror jag på. VR kommer kunna illustrera saker som underlättar både arbete och utbildning.

Som grädde på moset som man brukar säga så lanserades även en ny sida i ämnet. Det är http://vrgeeks.se/ och drivs av Geek Publishing AB, samma bolag som ligger bakom Sweclockers och 99mac.

Hängmatta – den oväntade presenten

Det var kalas i helgen som gick där vi firade en släkting och där kom en hel del fler folk än vad jag hade förväntat mig. Runt 30 stycken till något som jag trodde skulle vara ett mindre kalas på kanske hälften.

Hur som helst så heter hon Julia som fyller år och även om hon älskar sommaren mer än någon annan årstid på året tycker jag det känns konstigt att ge någonting som är avsett användas då när man fyller år efteråt. Därför blev i alla fall jag extremt förvånad över att hon fick en hängmatta i present. Kanske hade de hittat hängmattan på rean när de själva letade efter utemöbler att fynda så här efter sommaren. För det framkom att hon i alla fall inte hade önskat sig det.

fatboy-hängmattaHon blev ju väldigt glad för presenten och det är kanske inte så konstigt då dessa modeller verkar vara riktigt dyra nu när jag själv kollar på det. Vad jag kunde se och förstå så rörde det sig om en hängmatta från Fatboy med ställning och allt. Riktigt påkostad present som får en själv att känna sig snål för de 250 kronor man själv gav för. Men man får leka med tanken att detta är en person som har mycket pengar i hopp om att komma på bättre tankar.

Jag tänkte en hel del på att ge just en hängmatta i present. Nu är det ju höst så jag tycker faktiskt att det är lite taskigt även om gåvan i sig var jättefin. Hon kommer ju inte kunna njuta av den förrän om ett år. Men jag tror inte man blir mindre förvånad av att få det innan sommaren (om hon hade fyllt år då). Det är verkligen en speciell gåva att bara få för sig att ge.

De monterade ihop hängmattan och jag tog chansen att prova den eftersom jag aldrig riktigt legat i en sån Fatboy hängmatta. Den var i alla fall minst lika skön att ligga i som det var att föreställa sig att ligga i den.

Kreativitet dödas med skolan?

Det är lätt att man tycker skolgången är väsentlig och att allt man lär sig och allt man är avsett till att lära sig är väldigt viktigt. Men där finns stora problem och denna TED-video som är några år gammal nu tycker jag poängterar detta väldigt bra. Skolan är extremt dålig på att framhäva personliga talanger och de är extremt duktiga på poängtera vad som är fel och hur man inte ska göra till allt från språk till idrott.

Oavsett om ämnet är något som intresserar dig eller inte så ta en titt. Det är ett humoristiskt framträdande med mycket budskap. Talaren heter Sir Ken Robinson.

Jaga priser för villarenovering online

Jag är väldigt tekniskt intresserad och försöker göra så mycket jag kan online (med dator eller mobil). En typisk sak är att försöka få fram offerter och prisuppgifter på verkstäder, byggfirmor eller andra företag som man kan tänkas vilja använda sig av.

Det är dock inte alltid lätt. Verkstäder visar sällan priser för vad en service kostar online och i detta fallet som jag nu står inför så tycks liknande fenomen uppstå.

Jag behöver lägga ner lite tid och pengar på att få min fasad renoverad på huset och jag är inte helt hundra på hur mycket det kostar. De bästa prisuppgifterna man kan hitta är egentligen från andra husägare som skrivit på forum men det skiljer sig ju väldigt mycket även om man skulle välja samma firma.

Husets storlek, eller snarare väggarnas storlek spelar in väldigt mycket i det slutgiltiga priset. Även väggarnas skick spelar en hel del roll om man kör med putsad fasad som jag. Jag har inte jättemånga sprickor i fasaden och jag har inte heller kunnat hitta något där mycket fasad håller på att lossna. Den typen av renoveringsarbete måste ju göras innan man målar om för annars kommer det inte alls hålla länge och man måste måla om kanske redan om ett eller två år.

Hur som helst hade jag hoppats på att fler firmor valt att lämna prisuppgifter online. Jag tycker det är synd att man ska behöva ringa varje firma för att få ett pris. Om vi tar Svensk Villarenovering som exempel så lämnar de inga direkta prisuppgifter men de nämner att de gör arbeten till fasta priser. Det skulle bara funnits ett sätt för kunden själv att skaffa sig en uppfattning om hur mycket det hade kostat online. Står du inför samma sak som mig så kan du klicka här för att besöka deras hemsida.

Upplev Nice och Franska Rivieran med hyrbil

Staden och den mycket populära turistorten Nice som lätt förknippas med en hel del glamour och lyx ligger mitt i Franska Rivieran. Det är längs Frankrikes nordöstra kuststräcka, bara ett par mil från Italiens gräns som du hittar detta paradis.

Det är inte alla som tycker det är värt pengarna att resa till Nice och Franska Rivieran då det generellt sätt är ganska dyrt och många kändisar (Hollywoodkändisar t.ex.) besöker paradiset flera gånger om året. Ett smart knep för att få ner kostnaderna men ändå få uppleva dessa franska pärlor som ligger här är att använda sig av en hyrbil.

Med hjälp av att ta en hyrbil i Nice kan du egentligen bosätta dig var du vill längs den Franska Rivieran och på så sätt få ner kostnaderna för ditt boende och hela resa i sig. Samtidigt kan du glida fram längs kuststräckan och dels besöka Nice men även andra delar av Franska Rivieran som t.ex. Cannes som också är väldigt populärt. Om biluthyraren tillåter det kan du även fortsätta in i Italien om du önskar det, eller bege dig mer söderut för att nå Marseille som är Frankrikes näst största stad med över 800 000 invånare i kommunen.

Vägarna som slingrar sig längs kusten norr och söder om Nice ger tillsammans med klimatet och utsikten ett av de bästa platserna i Europa för roadtrip. Det är liksom magiskt att glida fram längs dessa vägar, göra en avstickare för att utforska en fransk vingård eller besöka någon annan sevärdhet. Vill du lyxa till det lite med hyrbilen så finns det möjligheter att få en cabriolet till ett ganska lågt pris och då blir upplevelsen ännu mer komplett.

Inte långt från Nice, strax innan den Italienska gränsen hittar du Monaco som är ett av världens minsta länder. Hit tar du dig också enkelt med bil och varför inte passa på att besöka slottet och samtidigt bocka av ännu ett land på listan som är besökta.

Stort köpsug efter Canon 700D

Canon-700DJag äger idag ingen systemkamera och det är något jag nästan skäms över. Jag är lat och efter att min vanliga digitalkamera gick sönder har jag bara använt mig av mobilkameran och det är ingen höjdare. Speciellt inte om man får för sig att göra en fotobok då man inser att kvaliteten på många foton är riktigt dåliga. Nej mobilkameran är endast okej för att fånga de där minnena då man inte har en systemkamera med sig och i ärlighetens namn fungerar de rätt bra för att lägga upp på Facebook och andra sociala medier.

Men jag är sjukt sugen på att köpa Canon 700D och då med objektivet 18-135 som ger bättre zoom än 18-55 som annars är standard objektivet. Just nu säljs kameran hos NetonNet för 6990 kr och det är 1000 kronor lägre än alla andra butiker. Med tanke på att svenska kronan rasat den senaste tiden och att dollarn och euron är dyr nu så är det kanske ingen dum idé att bege sig dit och slå till. Vem vet när man nästa gång kan köpa den för det priset.

En sak som talar för att vänta är att 750D kommer ut nu i April och är uppföljaren till 700D. Nu tror jag iofs inte att priset rasar och jag tror faktiskt bara det är en tidsfråga innan NetonNet höjer priserna. Så fort de gör en ny beställning hos sin leverantör och får in nya priser så antar jag att det justeras till min nackdel.

Egenutgivarguiden – Hjälp för att trycka bok

bokpress gammal
Tänk dig kostnaden för att trycka en bok med den gamla tekniken…

Allting tycks gå framåt och ibland är det sånt man inte riktigt tänker på. Det är så lätt att tänka på IT när man tänker på hur samhället utvecklar sig och det är kanske inte så konstigt då det idag finns i nästan alla yrken (mer eller mindre).

Detta är också någonting påverkat möjligheterna för vanliga människor att ge ut en egen bok. Du kan alltså skriva en bok helt själv och även om många kanske behöver lite hjälp att få ett bra upplägg och rätt språk så är det idag väldigt enkelt att börja sälja boken. Om du tänker efter har du säkert också lagt märke till att var och varannan kändis släpper egna böcker och det finns en uppsjö med böcker om matlagning. Allt grundar sig hur enkelt det har blivit.

Egenutgivarguiden kan du sätta dig in mer i ämnet än vad jag kan berätta för dig här. Där kan du sätta dig in mer i ämnet om att ge ut en egen bok själv kontra att använda sig av ett stort förlag. Idag är det väldigt enkelt att trycka upp en egen bok och det är heller inte speciellt svårt att få med boken i sortimentet hos CDON, Bokus, Adlibris m.m. En stor fördel är att du ofta tjänar mycket mer pengar per såld bok än om du skulle låta ett bokförlag göra att jobb åt dig.

Det enda du egentligen behöver hjälp med är att trycka upp boken så den får ram eller hur du nu vill att den ska se ut. I övrigt kan man göra mycket själv och tack vare tekniken har det blivit mycket enklare. I och med att mycket sköts med datorer idag är det heller inte svårt att få ett eget ISBN-nummer på boken, vilket iofs ofta är ett krav för att den ska kunna säljas i många e-butiker.