Under väldigt lång tid har bostadsmarknaden definierats som säljarens marknad. Bostäder och hus har ökat i värde och man har ofta fått långt mycket mer betalt än vad man själv betalade för samma bostad tidigare.
Detta är något som även gjort att fler kunnat utöka till dyrare och finare boende men nu verkar det som att det håller på att vända eller kanske redan har vänt. Under ett tag nu har det varit svårare att sälja sin bostad och säljaren har ofta fått nöja sig med att få lite lägre betalt än vad man kanske hade hoppats på.
En stor anledning till det mer orolig läget är att det finns fler bostäder till salu än motsvarande period förra året. Det innebär att köparen har fler alternativ och inte behöver gå in lika hårt i budgivningen som tidigare. Det innebär också att färre spekulanter tittar på objektet och således färre som är med i budgivningen från första början.
Dessa förändringar rapporterades förra månaden i Expressen där mäklare gick ut och sa att säljare måste acceptera lägre priser nu. Läget har helt enkelt förändrats och det backas upp av data från Booli som drivs av SBAB.
Att fler objekt blir tillgängliga kan delvis ses till nyproduktionen av bostäder men är heller inget dåligt då tillgången på bostäder i Sverige generellt sätt är dålig. Bostadsköer för hyresrätter är på många håll flera år och att köpa bostad efter gymnasiet ses som nästan omöjligt. En konsekvens av bostadsbristen har varit att man letat bostäder till priser man kanske inte annars velat lägga vilket har trissat upp priserna överlag. Och kanske kan vi nu se att bostadspriserna stabiliseras eller sjunker något.
En stor kostnad när man säljer en bostad är mäklarkostnaderna. Även om långt ifrån alla mäklare lever ett lyxliv så ger en bra försäljning en bra provision och mer än hälften av alla mäklare har en lön som baseras helt och hållet på provision. De vill alltså sälja objekt så snabbt som möjligt och till så högt pris som möjligt vilket gynnar säljarna.
Mäklare som yrke är ett yrke med potential för den som vill lägga arbetstiden och kraften men knappast lätt för den som vill ha ett vanligt 8-17 jobb. Det blir tydligt när man läser hur di.se rapporterar om yrket, vilka löner där finns och hur mäklarna egentligen har det.
De lägre priserna på bostäder och att det är fler spekulanter som gör det svårare att sälja är alltså knappast något som gynnar mäklarna utan ger dem mer jobb.
Står man inför valet att sälja sin bostad bör man även överväga vilken mäklare man ska sälja. Att betala 50 000 kronor extra för en mäklare kan vara värt det om denne mäklare kan öka priset med mycket mer än den extra provisionen. Däremot är det väldigt svårt att välja rätt mäklare och det finns en hel del att ta hänsyn till för att hitta det mest optimala.
Är du ute efter att sälja din bostad snart så bör du kanske se dig om för en bra mäklare och då bör du spana in denna hemsidan som har flera bra tips på hur du hittar den bästa mäklaren och som även går igenom deras provision och hur mycket en mäklare faktiskt kostar.
Det hjälper ofta mycket om man hittar en mäklare som är duktig på det område man befinner sig i. I mindre städer kan en mäklare ofta vara duktig på hela staden och kanske även intilliggande byar men för storstäderna är det inte så självklart.
Jag hoppas inte jag behöver sälja min bostad snart för jag tycker marknaden verkar vara väldigt ostadig och man tar en viss risk att ge sig in i leken då. Jag vågar inte spekulera i hur bostadsmarknaden kommer utveckla sig men jag misstänker att det inte kommer fortsätta uppåt som det gjort under så lång tid.
Vi klarade finanskrisen bra, reporäntan har varit löjligt låg och det har gått bra för Sverige samtidigt som tillgången på bostäder varit stram. Nu ser detta ut att vända så ska helt klart bli intressant att följa vad som faktiskt händer.