Söka jobb – några snabba tips som hjälper

Att söka jobb är inte enkelt och ju fortare du förstår det desto bättre kommer det att vara. I många fall kan det krävs att man lägger ner tid och själ i att lyckas få ett jobb och det är bättre att gå in med den inställningen för det gör att du antagligen lyckas få jobbet fortare och du kommer även vara mer uthållig och klara av fler motgångar.

Jag har här samlat lite tips som kan vara bra att känna till för dig som tänkt söka jobb. Kanske är de självklara för dig, kanske kan något hjälpa dig att lyckas bättre.

1. Börja i god tid

Om du studerar så finns det dem som väntar tills efter examen eller precis innan för att söka jobb. Men det är ingen dum idé att börja söka långt innan det.

En stor anledning till att det lätt blir så är att utbildningar pratar om stor chans att få jobb efter utbildningen och att man får en fot in på en arbetsplats genom praktik/LIA. Men det är ingen garanti att man får ett jobb där efter utbildningen så därför är det ingen dum idé att börja söka ännu tidigare.

Om du tar examen till sommaren kan du egentligen börja leta efter jobb redan efter Påsk.

Detta gäller även om du redan har ett arbete. Om du är beroende av en anställning så säg inte upp dig förrän du fått ett jobb och berätta inte att du söker jobb. Det gäller inte bara för chefen utan även för kollegor då ett sådant ämne snabbt sprider sig.

2. Leta jobb online

Att använda sig av hemsidor som riktar in sig på lista lediga tjänster kan vara ett självklart sätt att söka jobb. Dessa jobb kommer dock sökas av många och det konkurrensen kommer ofta vara ganska hög.

Det finns en hel del bra hemsidor för detta och en del är även bra då de sammanställer platsannonser från flera ställen på en hemsida. Här är några hemsidor du bör spana in.

3. Leta upp företag själv

Detta är ett väldigt underskattat sätt att söka jobb på och som många missar. Det handlar egentligen om att vara kreativ här och ta steget längre och förstå hur situationen ofta ser ut.

Att anställa någon kan vara en dryg process med att lägga upp platsannons, intervjua massa sökande o.s.v. Det är tid många företag inte känner att det har så de väntar med det tills det verkligen skriker. Genom att ta första steget så ger du företagen chansen att slippa hela processen och du står där kanske utan konkurrens.

Leta därför upp företag som du vill jobba på eller som du kan tänka dig jobba på. Gör research på företaget och skicka in din ansökan med personligt brev och cv. Om det företaget vill anställa har de en ypperlig chans nu och du kan ganska enkelt framstå som en enastående kandidat om all konkurrens försvinner.

4. Bemästra din jobbansökan

Att ha ett riktigt bra personligt brev och CV gör att du sticker ut ur mängden och oavsett om du ansöker en tjänst som nästan ingen annan söker eller om du slåss med många så är det gynnsamt att ha fixat denna biten.

Utan att gå in för mycket på detalj så finns det en hel del tips att fånga upp online om du letar. Jag skulle även rekommendera att du tittar på mallar för CV och även läser exempel på personliga brev för att få en uppfattning om hur andra har gjort.