Använda WordPress för egen blogg eller e-butik

WordPress

WordPress är det mest populära innehållssystemet (CMS) som används för hemsidor på hela Internet.

I sin enklaste form ger det möjligheten att lägga upp en egen blogg eller hemsida. Med olika tillägg kan du få ut mycket mer och även driva en fullfjädrad e-butik med vad som beskrivs som WooCommerce.

Mjukvaran WordPress bör inte förväxlas med onlinetjänsten som finns på WordPress.com där du kan lägga upp en gratis blogg. Den funktionaliteten är klart begränsande men har fördelen att det kan vara helt gratis. Det rekommenderas dock inte som bas om du har lite högre ambitioner med din hemsida eller blogg. Den fristående mjukvaran som finns på WordPress.org är också gratis men kräver ett webbhotell som i sin tur kostar lite pengar – men är ett mycket bättre val där du har full kontroll.

När du kör WordPress själv på ett eget webbhotell du valt bestämmer du själv vilka tillägg du vill ha och kan anpassa designen fullt ut. Jag har tidigare nämnt hur du kan välja webbhotell för en blogg men om du vill driva e-butik bör du välja något lite mer kraftfullt. Det behöver inte vara dyrt utan ett webbhotellpaket som kostar ett par hundra kronor i månaden räcker ofta långt.

Om du vill jämföra webbhotell och lära dig mer om vad du ska välja kan du titta närmare på Alla Webbhotell som i detalj ger dig möjligheten till just detta.

43 % av webben använder WordPress, allt från hobbybloggar till de största webbplatserna för nyheter på nätet.

Om du har för avsikt att driva en webbplats som på något vis ska dra in pengar är WordPress med eget webbhotell att rekommendera. Eftersom du ofta kan uppgradera webbhotellspaketet vid behov behöver du heller inte välja de dyraste alternativen först.

Däremot är de billigaste webbhotellspaketen inte heller alltid rätt – speciellt om du tänkt köra en e-butik. E-butiker använder en hel del tillägg som ökar behovet på tillgängliga resurser med bildhantering för produkter m.m.

Välja webbhotell

För att kunna köra WordPress behöver du ett webbhotell som klarar systemkraven som listas för mjukvaran. WordPress bygger i grunden på PHP och MySQL vilket är de absolut vanligaste teknikerna för webbplatser och varför du nästan kan blunda och peka på ett webbhotell så kommer du välja något som fungerar.

En fördel är dock om du kan välja ett webbhotell med bra betyg och som ger dig bra hastigheter utan att det kostar skjortan. Det finns flera bra och billiga webbhotell att välja på som fungerar utmärkt för WordPress.

Nästan alla webbhotell erbjuder idag också gratis HTTPS där besökarna surfar säkert på din hemsida över en SSL-anslutning. Det är förvisso inget krav för WordPress men rekommenderas starkt av många skäl.

Installera och komma igång med WordPress

Om vi backar bandet 10-15 år var det betydligt svårare att installera en egen version av WordPress på ett webbhotell. Men mycket har hänt sedan dess och idag är det inte mycket svårare än att registrera ett gratiskonto i deras onlinetjänst.

Du kan fortfarande installera WordPress manuellt om du är intresserad av välja databas och andra ”nördiga” inställningar själv. Det är inte supersvårt och många webbhotell har guider för hur du gör detta.

Lättast är dock att använda sig av vad som beskrivs som en en-klicksinstallation av mjukvara. Oftast erbjuds en uppsjö av olika mjukvaror men här och nu är det WordPress som gäller. Du loggar då helt enkelt in i webbhotellets kontrollpanel, klickar på att installera WordPress och följer instruktionerna. Du kommer få välja inloggningsuppgifter som du önskar för att administrera bloggen/hemsidan och lite annan information. Sen är det klart och din WordPress-sida är klar att börja användas.

Precis som med all mjukvara så tar det lite tid att lära sig använda den. Men efter att du loggat in med ditt användarnamn som du valde vid installationen kan du börja konfigurera din sida med mer information, välja tema, installera tillägg o.s.v. I praktiken kan du börja blogga direkt genom att skriva ditt första inlägg.