VR – Årets julklapp 2016

VR (Virtuell Verklighet) blev årets julklapp vilket dels kanske var väntat med tanke på att det är 2016 som produkterna på riktigt nådde marknaden. På bilden ovan syns HTC Vive vilket är en av toppmodellerna att välja mellan.

VR uppnås genom att du placerar en skärm framför ögonen som levererar två olika bilder till ögonen precis som varje öga på riktigt har två olika men ändå lika perspektiv. Genom att att göra detta får hjärnan upplevelsen att man befinner sig på plats.

Genom att röra huvudet så känner sensorer av detta som ändrar bilden efter det. Detta gör att man kan titta runtomkring sig bara genom att använda huvudet vilket i t.ex. ett datorspel hade krävt att man använde datormusen, tangentbordet eller en handkontroll.

Det är ingen tvekan om att VR är här för att stanna och det är inte bara inom nöje som VR kan vara väldigt värdefullt. Föreställ dig själv inom utbildning att du kan gå nära något, inspektera det från olika håll och även ta bort lager och delar för att lättare se vad som faktiskt händer. Detta skulle vara lika effektivt för läkare som för en bilmekaniker.

Jag tycker VR är häftigt och om du inte provat Vive så har du i mitt tycke inte riktigt provat bra VR och bör inte vara fördomsfull.

De billingsgate VR-lösningarna är att man köper ett skal för sin mobiltelefon som placeras framför ögonen. Detta är dock inte ens i närheten av vad ”riktig VR” uppnår.

Om tekniken är för långsam på att reagera på rörelse och uppdatera bilden så får du t.ex. eftersläpningar i rörelser mot vad du ser och detta ger snabbt en illamåendekänsla vilket påminner om att känna sig åksjuk.